Subscribe to List View Past IssuesRSS translate   facebook facebook Like 0 Comment 0Share twitter
Hei Henri,

Turhat palohälytykset ovat mittava ongelma, johon haetaan ratkaisua ajankohtaisesta syystä: uuden pelastuslain myötä pelastuslaitokset ovat alkaneet laskuttaa turhista hälytyksistä 600-800€.

Lue miten Sininauhasäätiö pääsi turhista hälytyksistä eroon:

Ruoanlaiton käry on yksi yleisimmistä turhien palohälytysten aiheuttajista asuintaloissa. Asia huomattiin myös Helsingissä Sininauhasäätiön pitkäaikaisasunnottomille tarkoitetuissa tukiasumisyksikössä. Uudessa asumisyksikössä vääristä hälytyksistä päästiin kuitenkin eroon: SAFERA-liesivahdilla varustettu Swegon Casa -liesituuletin huolehtii, että ruoankäryt tuulettuvat sisäilmasta automaattisesti ja ettei ruoka unohdu liedelle käryämään.

Sininauhasäätiön hyvistä kokemuksista kertoi syksyllä 2011 kiinteistöpäällikkö Kalevi Aittola:

"Huhtikuussa 2011 käyttöönotetussa Pessi 2 -tukiasumisyksikössä asiaan kiinnitettiin huomiota, ja asunnot varustettiin kotimaisella SAFERA:n liesiturvaratkaisulla, joka liesipalojen ehkäisyn lisäksi tehostaa liesituuletusta automaattisesti ruuanlaiton mukaan. Ratkaisu on toiminut hienosti, sillä neljän kuukauden käytön jälkeen asunnoista ei ole tullut yhtään ruuanlaiton aiheuttamaa savuhälytystä."

Sininauhasäätiön kokemukset tukiasumisyksiköstä kertovat ratkaisun tehokkuudesta, koska aiheettomat hälytykset korostuvat erityisesti päihdeongelmaisten asuntoloissa:

"Jokin paikka on saanut kolme neljä laskuakin. Tyypillisiä ongelmakohteita ovat päihdeongelmaisten asuntolat ja jostain syystä myös opiskelija-asuntolat. Niissä poltetaan ruoka pohjaan", kertoo palomestari Mikael Siitonen Helsingistä (STT 12.1.2012).

SAFERA-liesivahtiin luottavat muun muassa erityisryhmäasunto- ja vuokra-asuntorakennuttajat Pohjoismaissa, kuten Tukholman kaupunki ja suomalaiset eläkevakuutusyhtiöt Fennia ja Tapiola. SAFERA-liesivahdin voi hankkia joko erillisenä laitteena ja asentaa olemassa olevaan keittiöön tai liesituulettimen tehdasasennettuna lisävarusteena Swegon Casan, Savo Design & Technicin ja Pohjoismaiden johtavan liesituuletinvalmistajan Franke Futurumin liesituuletinmallistoissa.

Ota yhteyttä ja lue lisää alta,

Henri Andell
040 5166 557Raportti turhista hälytyksistä: toiseksi yleisin syy ruoanvalmistus

Pelastuslaitoksen raportin mukaan erheellisistä paloilmoitinhälytyksistä 98% oli kirjattu automaattisen paloilmoittimen tarkastus- ja varmistustehtäväksi. Erheellisellä paloilmoituksella tarkoitetaan tilannetta, jossa ei ole tarvetta pelastuslaitoksen sammutus- tai pelastustoimiin. Näistä toiseksi yleisin syy oli ruoan valmistus.
» Lue raportti: Erheelliset paloilmoitukset vuonna 2010Turhista hälytyksistä mittavat kustannukset

Aamulehden mukaan erheelliset hälytykset aiheuttavat vuosittain 36 miljoonan euron kustannukset yhteiskunnalle. Jopa 98 prosenttia automaattisista paloilmoituksista on turhia. Ne vievät palokunnan resursseja todellisilta hälytysajoilta ja aiheuttavat turhia vaaratilanteita liikenteessä.Turhien hälytysten määrä on kasvussa

Erheellisten paloilmoitusten määrä kasvaa edelleen. Palokunnat hälytetään lähes 20 000 kertaa vuodessa tilanteisiin, joissa ei ole tarvetta sammutus- tai pelastustoimiin. Paloauto on hälytysajossa turhaan joka 20. minuutti.
» Lue lisääKolmas tai useampi turha hälytys maksaa Helsingissä 690 €/hälytys

Kolmannesta tai useammasta erheellisestä paloilmoitinhälytyksestä kahdentoista kuukauden aikana kiinteistölle lähetetään lasku, jossa on korjauskehotuksen mallinen saate. Laskun hinta 690 € perustuu kustannuksiin, jotka tehtävästä aiheutuu pelastuslaitokselle. Erheellisten hälytysten laskutettavat syyt ovat ohjeessa määritelty, joita ovat esimerkiksi ruuan valmistus, huolimattomuus kiinteistön remonttitöissä ja isku ilmaisimeen jne.
» Lue lisää"Turhat hälytykset poistuivat kokonaan"

"Hälytyksiä on tullut jopa useita kymmeniä vuodessa, ja tyypillisesti ne johtuvat ruuanlaitosta lähtevistä käryistä... [SAFERA-liesivahti] on toiminut hienosti, sillä neljän kuukauden käytön jälkeen ei ole tullut yhtään ruuanlaiton aiheuttamaa savuhälytystä."
- Kalevi Aittola, Kiinteistöpäällikkö, Sininauhasäätiö

Syy on usein huolimattomuus: "Ruoanvalmistuksesta tulevat käryt, remontit tiloissa, joissa on savuilmaisimet päällä, vesihöyryn leijailu palohälyttimeen hotellin suihkusta", luettelee Pelastusopiston tutkimusjohtaja Esa Kokki.
- HS, 27.1.2011

"96-98 prosenttia automaattihälytyksistä on turhia, eli ne eivät johda toimenpiteisiin", palomestari Mikael Siitonen huokaa. "Ne syövät miehistön motivaatiota. Tulee tarpeetonta työtä ja turhaa riskiajoa muun liikenteen seassa."
- HS, 27.1.2011
Lähetä tämä viesti eteenpäin ystävällesi.
SAFERA Oy
| Muuntotie 1 01510 Vantaa
Puh. 0207 181 475 | email. info@safera.fi

Yhteystiedot on otettu SAFERA:n asiakasrekisteristä.

Jos et halua vastaanottaa SAFERA:n uutiskirjeitä, klikkaa:
yhteystietojen poistaminen postituslistalta.


Copyright (C) SAFERA Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.
Email Marketing Powered by MailChimp